Sinds de lancering van de DSM-V in mei 2013, is het syndroom van AspergerHet syndroom van Asperger, Aspergersyndroom of 'stoornis van Asperger' is sinds de lancering van de DSM-V in mei 2013 opgenomen in Autisme Spectrum Stoornis. Ook wel bekend als zogenaamd hoogfunctionerend autisme. Meer weten over de geschiedenis achter (het syndroom van)... Meer lezen → (ook wel bekend als AspergersyndroomHet syndroom van Asperger, Aspergersyndroom of 'stoornis van Asperger' is sinds de lancering van de DSM-V in mei 2013 opgenomen in Autisme Spectrum Stoornis. Ook wel bekend als zogenaamd hoogfunctionerend autisme. Meer weten over de geschiedenis achter (het syndroom van)... Meer lezen → of ‘stoornis van Asperger’) opgenomen in Autisme Spectrum StoornisAutismespectrumstoornis (ASS), autismespectrum of stoornis in het autistisch spectrum is het geheel van symptomen van autistische stoornissen. In de DSM-5 worden in grote lijnen twee symptoomgroepen onderscheiden die per persoon in ernst kunnen verschillen, de sociale communicatie en interactie enerzijds en beperkte, herhaalde patronen van gedrag, interesses en activiteiten anderzijds..... Het syndroom van AspergerHet syndroom van Asperger, Aspergersyndroom of 'stoornis van Asperger' is sinds de lancering van de DSM-V in mei 2013 opgenomen in Autisme Spectrum Stoornis. Ook wel bekend als zogenaamd hoogfunctionerend autisme. Meer weten over de geschiedenis achter (het syndroom van)... Meer lezen → wordt hierdoor niet meer afgegeven als officiële (losstaande) diagnose. Zoals altijd het geval is met verandering: niet iedereen is hier even blij mee. Ook negen jaar later nog niet.
De geschiedenis achter het syndroom van Asperger
Omdat het Syndroom van Asperger dezelfde naam heeft als de Oostenrijkse psychiater en kinderarts Hans Asperger, wordt er veel gedacht dat hij de naam zelf heeft gekozen. Dat is echter niet het geval. De naam syndroom van Asperger (of ‘Asperger syndrome’) is in 1981 geïntroduceerd door de Britse psychiater Lorna Wing bij haar publicatie Asperger syndrome: a clinical account. Waarbij ze – vanwege zijn publicaties over autisme – bewust heeft gekozen om de term ‘Asperger syndrome’ naar Hans Asperger te vernoemen.
Achter het syndroom van Asperger, Hans Asperger in het algemeen, en zijn publicaties over autisme, schuilt echter een zwarte geschiedenis die is gevuld met ableism, nazisme, eugenetica, en seksisme. Schrijver Edith Sheffer heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en er een boek over geschreven: Asperger’s Children: The Origins of Autism in Nazi Austria.
In deze video (duur 55m28s) spreekt Edith Sheffer bij Talks at Google over haar onderzoek (en uiteraard haar boek):
Britse psychiater Lorna Wing
Zoals bovenaan vermeld staat, heeft de Britse psychiater Lorna Wing de term ‘syndroom van Asperger’ geïntroduceerd met respect voor Hans Aspergers’ onderzoek naar en publicaties over autisme. Ze heeft daarbij wel bewust het ‘autism psychopathy’ (en soortgelijke termen / tekst) van Asperger aangepast naar meer neutrale bewoordingen. Naast ‘Asperger Syndrome’ heeft Lorna Wing ook de term autismespectrum geïntroduceerd.
Lorna Wing heeft in 2014 aangegeven dat ze er spijt van had dat ze de term ‘Asperger Syndrome’ heeft geïntroduceerd, omdat het teveel een concreet label – als zijnde losstaande van autisme – was geworden. Waarmee het een slechte dienst deed (doet) voor autisme in het algemeen.
Zoals Edith Sheffer in haar presentatie bij Talks at Google aangeeft, zou Hans Asperger vermoedelijk alleen een voetnoot in de geschiedenis geweest zijn wanneer Lorna Wing een andere term gekozen zou hebben.
Syndroom van Asperger: hoog functionerend of ‘milde’ autisme
Wanneer er wordt gesproken over het syndroom van Asperger, wordt er daarmee bedoeld dat de betreffende persoon een zogenaamde milde vorm van autisme heeft. Wat overeenkomt met de omschrijving van autisme door Hans Asperger:
- Kan goed meedraaien met ‘de maatschappij’ (zondert zichzelf niet af).
- Normaal of hogere intelligentie.
Concreet komt het er bij het syndroom van Asperger dus vooral op neer dat je niet als een belasting wordt gezien voor je omgeving / de maatschappij. Hierdoor wordt het syndroom van Asperger (en ‘hoog functionerend autisme’) ook gezien als de ‘beste soort’ autisme. Waardoor het een hogere status heeft gekregen en een elitaire diagnose is geworden.
Het vervelende hiervan, is dat er geen ‘laag functionerend’ (‘ernstige autisme’) noch ‘hoog functionerend’ (‘milde autisme’) autisme bestaat. Ondanks wat veel informatie over autisme impliceert, bestaat het autismespectrum ook niet als een lineaire lijn van ‘laag naar hoog’, maar is het meer vergelijkbaar met een kleurenwiel.
Waar iemand zich op dat spectrum bevind, kan per dag (en ook per situatie) verschillen. Wat in weze vergelijkbaar is met de resultaten van een IQ-test (eigenlijk tests in het algemeen). Op een dag dat je goed uitgerust bent, geen zorgen hebt, en je jezelf goed voelt, zullen je resultaten van de test hoger zijn dan wanneer je slecht hebt geslapen, stress ervaart, etc.
De term ‘hoog functionerend’ (en daarmee het syndroom van Asperger) impliceert dat je ten allen tijde hoog functioneert. Waardoor er onrealistische hoge verwachtingen worden geschept over hetgeen je aankunt. En ook dat je die verwachtingen blijvend kunt waarmaken. Je geen ondersteuning nodig hebt. Waardoor de kans op autistische burnoutEen burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren.[...]Te veel stress op het werk en in de privésituatie zouden oorzaken van een burn-out zijn. Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zouden risicofactoren zijn.Bron: Wikipedia Hoewel er nog maar... Meer lezen → significant wordt vergroot.
Syndroom van Asperger = autisme
Het syndroom van Asperger bestaat niet meer. En omdat “syndroom van Asperger” altijd al over autisme ging, heeft het eigenlijk nooit echt bestaan. Desondanks wordt deze term nog wel regelmatig gebruikt. Ook bij diagnosticering. De geschiedenis van Hans Asperger, en daarmee “het syndroom van Asperger” lijkt helaas nog behoorlijk onbekend te zijn. Waardoor velen (zowel niet-autisten/allisten alsook autisten) geen idee hebben waarom die term zo beladen is.