Hoewel ik koken best leuk vind, is dat wat lastig in een heel kleine keuken met minimale werkruimte. Zeker zonder een grote vaatwasser en met executieve dysfunctionering.
Daarom hou ik van simpele, of versimpelde, gerechten. Die bij voorkeur natuurlijk lekker zijn en een hogere voedingswaarde hebben dan een reep chocola of zak chips ;-)
En een extra bonus is een gerecht dat niet valt of staat met specifieke ingrediënten. Een basis kan bieden voor de dagen waarop “gewoon” koken er gewoon niet in zit.
Benodigdheden
- Oven
- 2 platte borden (groot)
- Kleine / kinder eetlepel
- Fajita’s, stuk of 6
- Rode pesto, 1 potje / 200g
- (Geraspte) kaas, naar wens
Optioneel
- Pizza-ovenpan
- Rucola / sla
- Zwarte olijven
Stappen
- Oven voorverwarmen met het rooster in het midden. Op mijn oven is de temperatuur-informatie weggesleten bij de knop, maar ik vermoed 200-220 graden.
- Pak je pizza-ovenpan en/of een plat bord erbij en leg daar 1 fajita op.
- Pak het potje rode pesto en de kleine eetlepel (de eetlepels voor kinderen zijn platter en voor verspreiden doorgaans praktischer).
- Schep pesto uit het potje en verspreid dit over de fajita (ik gebruikte zelf ongeveer 2 kleine eetlepels).
- Pak je (geraspte) kaas en verspreid dit over je fajita. Als je geen geraspte kaas in huis hebt, kun je daar (net als ik) ook plakken gewone kaas voor gebruiken. Heb je ook (zwarte) olijven die je erop wil? Dan is daar nu ook een mooi moment voor.
Is je oven al helemaal opgewarmd? Dan kun je de pizza-ovenpan vast in de oven doen. En dan kun je bovenstaande stappen nog een keer uitvoeren met een fajita op een plat bord. Wat uiteraard ook kan als de oven nog niet warm genoeg is, mits je daar voldoende ruimte voor hebt.
- Hoe lang het in de oven nodig heeft, is afhankelijk van meerdere factoren. Bij mij bleek 3 minuten met geraspte kaas eigenlijk net iets te lang. En met plakken gewone kaas iets te kort.
Je kunt over het algemeen beter voor de zekerheid een kortere tijd kiezen voor je kookwekker/timer. Extra tijd is er immers zo aangeplakt, een teveel aan tijd in de oven kan echter niet teruggedraaid worden. - Leg voor de zekerheid een pannenrek of pannenonderzetter klaar, zodat de pizza-ovenpan daar straks even op kan liggen.
- Als het er wat jou betreft goed uitziet, haal je de pizza-ovenpan voorzichtig uit de oven (met een ovenwant of iets dergelijks) en leg je de gebakken fajita op het tweede platte bord.
- Leg nu de pizza-ovenpan op het pannenrek / de pannenonderzetter en verplaats de vast nieuwe belegde fajita in de pizza-ovenpan. Pas eventueel de duur aan op basis van de eerste fajita en zet je timer opnieuw.
Als je had bedacht iets van rucola / sla toe te voegen, dan is daar nu het moment voor.
Je bent uiteraard geheel vrij in hoe je jouw fajita opeet. Zelf heb ik ervoor gekozen om ze als een pannenkoek op te rollen.
Een paar aandachtspunten / handige weetjes:
- De randen waren behoorlijk krokant, waardoor het hier en daar wat extra hulp nodig had met het oprollen. Wanneer je de rand zonder pesto zo klein mogelijk houd, zal het qua crunchy niveau in de meeste gevallen wel meevallen.
- De olie van de pesto kan voor ‘lekken’ zorgen tijdens het eten. Wat daartegen kan helpen, is de fajita na het oprollen door midden snijden. Of eventueel geheel met bestek eten.